Skip to main content

Loslaten: in mijn privéleven en in mijn werk als startende ondernemer blijkt het voor mij een toverwoord te zijn.

Als ik iets wilde bereiken of een probleem wilde oplossen, leek niets fijner dan sturen; dat voelde alsof ik helemaal ‘in control’ was. Je weet waar je heen wilt, dan stuur je toch gewoon die kant op! Gevoelens van onrust stopte ik weg.

Zo heb ik jaren geleefd, tot het patroon niet meer werkte, sterker nog, het ging me tegenwerken! Het is moeilijk genoeg je eigen gedrag te snappen en sturen, laat staan dat van anderen. Bovendien straal je geen vertrouwen uit naar anderen. Ook lopen zaken vaak anders dan je had verwacht, met de nodige frustraties voor jezelf én anderen.

De laatste jaren heb ik geleerd dat loslaten méér brengt. Dat zoveel sturen helemaal niet nodig is als je volledig in je kracht staat. Maar dan moet je wel zorgen dat je teruggaat naar de kern van wie je bent en waar je voor staat.

Zo gezegd, zo gedaan, zoals men dat zo mooi zegt! Met de juiste hulp en de nodige investering in mezelf (mediteren, boeken verslinden – “De kracht van het nu” van Eckhart Tolle als favoriet -, veel schrijven om alle inzichten en gedachten te ordenen, en zelfreflectie) ben ik terug bij mezelf en heb ik rust in m’n lijf en hoofd.

Zweverig? Nee hoor, in je kracht staan is de basis van het leven! Saai die rust? Ook niet, ik bruis van de energie! Beetje doorgeslagen met mijn midlife crisis? Echt niet, uit je comfort zone stappen brengt je nieuwe ervaringen waar je van leert! Beetje eng? Echt wel, maar vooral erg vrij! En wat merk je? Als je niet stuurt, komen er spontaan mooie dingen je kant op, zoals:

  • Wanneer ik in september 2017 mijn netwerk informeer dat ik mijn dienstverband heb opgezegd word ik door diverse contacten benaderd om een nieuwe samenwerking te bespreken -> de eerste opdrachten zijn een feit.
  • Ik neem deel aan een informele lunch in Den Haag en ik eindig onverwacht met 2 uitnodigingen voor een acquisitiegesprek -> binnenkort in gesprek met Gemeente Den Haag en met een biofarm startup.
  • Een oude bekende ziet mijn activiteiten op social media en neemt contact op om te vragen of ik haar zoon kan helpen -> leuk gesprek met hem gehad en we gaan samen op zoek naar passend werk.
  • Ik benader een oud contact vanuit een studievereniging in Delft en word spontaan uitgenodigd zijn startup te bezoeken -> we hebben een inspirerend gesprek waar een basis is gelegd voor samenwerking.

Ik ben blij dat ik heb leren loslaten! En dat wilde ik graag delen!

Mijn bedrijfsnaam “Au Bord Du Chemin” is op dit inzicht gebaseerd. Deze naam staat symbool voor mijn leven en voor wat ik anderen wil meegeven:

  • Het leven is een weg vol ervaringen en lessen.
  • Wat er op je pad komt, geeft vorm aan je leven; omarm het en leer ervan.
  • Benut en creëer kansen in je leven, ook al is het onbekende soms eng.
  • Accepteer dat je niet alles in de hand hebt.