Danscoaching

Werken en leven vanuit je natuurlijke kracht en wijsheid

Danscoaching

Zoals je bij 'coaching - de basis' al hebt kunnen lezen, gaat een groot deel van coaching over het onbewuste bewust maken. Daarbij benut ik graag de signalen van het lichaam, waar allerlei informatie is opgeslagen waarvan we ons vaak niet bewust zijn en die onbewust van invloed zijn op hoe we acteren en communiceren.

In de coachsessies maak ik gebruik van diverse vormen van begeleiding om mijn coachees naar meer bewustzijn te begeleiden: gesprekken, vragen, talententest, oefeningen met grondplaten en kaartjes, geleide meditaties, enz. 
Eind 2021 heb ik bedacht dat ik mijn palet wil uitbreiden en graag gebruik wil maken van muziek en dans/beweging, zodat er ook letterlijk meer beweging ontstaat bij mijn coachees.

In april 2022 ben ik gestart met de opleiding Danscoaching bij het ODC. Binnenkort zal ik in proefsessies (individuele sessies en groepssessies met een wisselend thema) mijn startende ervaring en kennis van dit vakgebied gaan toepassen.

Hieronder vind je vast een beschrijving van wat danscoaching inhoudt, te vinden in de editie "Intuïtie" van het blad Happinez (mei 2022):

"Dansen is vrijheid. Dat wat energetisch vastzit of geblokkeerd is in het lijf, krijgt de kans om weer voluit te stromen. Het lichaam heeft zich door de jaren heen gevormd en je zou het kunnen zien als een harde schijf waarop alles wat je hebt meegemaakt, is opgeslagen. Gewoontes of gedragspatronen zitten als het ware vast in je motoriek, maar ook oude overtuigingen of emoties slaat het lichaam op.
Terwijl je als persoon verder groeit en jezelf ontwikkelt, blijven oude patronen of gewoontes in je houding en motoriek achter. Bovendien heeft alles wat op die harde schijf staat opgeslagen en niet goed is verwerkt, onbewust nog invloed op ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld door lichamelijke of mentale ongemakken.

Door te dansen kunnen we die oude patronen en gewoontes of emoties die vastzitten in beweging brengen, zodat het ook letterlijk in beweging kan komen. Je ruimt niet alleen op, maar geeft jezelf in alle opzichten meer bewegingsvrijheid. Er zit steeds minder ruis 'in de weg' en daardoor maak je makkelijker contact met je innerlijke kompas. 

Als je je helemaal overgeeft aan het dansen, krijgt je hoofd bovendien rust en het lichaam ruimte. Dan kan er zomaar iets gaan borrelen en resulteren in een helder idee of inzicht na afloop. Je zou dans dus kunnen zien als een bemiddelaar tussen het mentale en het gevoel, het brengt ze dichter bij elkaar. De balans geeft meer ruimte aan je intuïtie.

Rebecca de Kroon is danscoach en trainer aan de Opleiding DansCoaching in Utrecht: 'Dansen haalt je natuurlijk lekker uit je hoofd en brengt je in je lijf. Het maakt blij door er, door te bewegen op muziek, bepaalde neurotransmitters worden aangemaakt die je een goed gevoel geven. Tijdens danscoaching zetten we een vraag in beweging, we vertalen de fysieke beweging naar jouw binnenwereld en andersom. Door daarna te reflecteren zie ik steeds opnieuw dat dans je naar onbewuste lagen brengt, de kern, naar waar het om gaat. Ik blijf het dan ook fascinerend vinden om te zien hoe wijs je lijf eigenlijk is en hoe het je verder op weg helpt. Door te dansen kom je tot informatie die je met woorden alleen niet kunt vinden. Als je het lijf in beweging brengt, voel je dus fysiek waar het stroomt of blokkeert; het lichaam gaat spreken en je leert weer te luisteren naar wat je lichaam en je intuïtie je te vertellen hebben'."