Skip to main content

Om mijn coachees in beweging te brengen hanteer ik allerlei technieken en methoden. Afgelopen jaar ontstond het beeld dat het tijd was om mijn palet uit te breiden. Niet vanwege gebrek aan resultaat bij mijn coachees, maar vanuit mijn eigen behoefte meer afwisseling in het werk te krijgen én vanuit het beeld dat iedere coachee iets anders nodig heeft om de volgende stap te zetten. Zo begon ik met het op de achtergrond aanzetten van muziek. Dat bracht bij enkele coachees al meteen meer beweging in hun proces, bijvoorbeeld door emoties nu wel toe te laten en niet meteen weg te praten.

In november 2021 deed ik een 4-daagse cursus opstellingen. Misschien was dat iets om verder uit te diepen en toe te gaan passen? Net als bij alle andere opleidingen in coaching was ook hier de manier van leren dat deelnemers elkaar begeleiden met inbreng van de eigen thema’s. In ‘mijn’ opstelling was een lichte beweging merkbaar bij me, en kwam ik tot een nieuw inzicht, maar het gevoel erbij was er nog niet helemaal.

Blijf dansen!

In de pauze die we daarna hadden werd muziek gedraaid en in de setting van gelijkgestemde mensen in een sfeervolle ambiance gingen enkelen, waaronder ik, spontaan dansen. Wat tijdens de opstelling niet gebeurde, ontstond nu wel. Ineens werd ik overspoeld door emoties die er in alle hevigheid uit kwamen. Toen de muziek stopte voelde ik me ‘verlicht’. Op de laatste dag van de cursus werden alle deelnemers 1 voor 1 naar voren gehaald om het certificaat in ontvangst te nemen. De andere deelnemers werden uitgenodigd in woorden iets mee te geven. “Blijf dansen!” gaven meerdere mensen mij mee. Dat raakte me diep, want ja, niets liever dan dat!

Thuisgekomen bleven deze woorden door mijn hoofd dansen en in mijn buik vlinderen. Is er een manier om coaching en dansen bij elkaar te brengen? Dat zou toch geweldig zijn! Dus wat doet een mens tegenwoordig: googelen op ‘dans en coaching’. En wat kwam er in beeld: de ODC opleiding danscoaching! Ik las op de website “Danscoaching is een combinatie van coaching en dans en onderscheidt zich van andere vormen van coaching, doordat het lichaam en zijn expressie-mogelijkheden in het coachingsproces betrokken worden. Dans en beweging zijn hierbij het middel tot bewustwording, ontwikkeling en verandering.”

Opleiding danscoaching

Yes, dat is het! Dus meldde ik me aan voor een 1:1 danscoachsessie om te ervaren wat het is en te voelen of het bij me past. Helaas ging deze twee maal niet door, maar toen kwam een introductie ochtend in februari in beeld. Ook leuk, want die was met meerdere mensen, dus dat was meteen een goede gelegenheid om te zien hoe danscoaching in een groep werkt. Nou, al heel snel op die ochtend voelde ik: dit is mijn volgende stap. Thuisgekomen heb ik me meteen aangemeld. Zo mooi, hoe je organisch naar een volgende stap kan groeien. Ik heb er heel veel zin in en ga heerlijk ontdekken op welke manier ik dit in mijn praktijk kan integreren! In houd je op de hoogte!